Az Országos Agarász Egyesület tudástára.

Hasznos információk az agarászathoz

Vadászat

A 1996. évi LV. törvény értelmében magyar agárral mezei nyúlra, rókára és aranysakálra lehet vadászni, amennyiben az agár vezetője rendelkezik alap vadászvizsgával, kiegészítő agarász vizsgával, vadászjeggyel, származási, vagy regisztrációs lappal rendelkező magyar agara pedig sikeres vadászati alkalmassági vizsgát (VAV) tett.

Főbb jogszabályok:

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

79/2004. (V. 4.) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól

126/2013. (XII. 17.) VM rendelet a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról

Az agrárminiszter 19/2022. (VII. 29.) AM rendelete a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról, a vadászvizsgáról, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral, magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsgákról

Tartás

  • az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.
  • az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
  • a közepes méretű ebek (20-40 kg testméret) minimális férőhely szükséglete 15 m2/eb
  • az állattartó köteles az általa tartott ebet 4 hónapos koráig,  majd azt követően fél éven belül, ezt követően évente veszettség ellen beoltatni

Főbb jogszabályok:

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól

Kölyök kutya beszerzése

  • a kölyökkutyák nyolc hetes korukig anyjukkal együtt tartandóak
  • eb tulajdonjogának átruházása (akár ajándékozás, akár adás – vétel esetén) kizárólag az állatot egyedileg azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) történő megjelölése után lehetséges BÁRMELY életkorban
  • kedvtelésből tartott állatok forgalmazása – így a magyar agáré is – ún. FELIR azonosító köteles tevékenység (a tenyésztő NÉBIH-nél történő regisztrációja szükséges)

Főbb jogszabályok:

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról 578/2020. (XII. 14.) az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről

Tudástár

Tenyésztés, tenyésztő szervezet

Tenyésztő szervezet – Magyarországon az állattenyésztésről szóló 188/2019. (VII. 30.) Korm. rendelet alapján minden magyar ebfajta fenntartásának biztosítása, ennek keretében tenyésztési program megalkotása és végrehajtása az adott fajta ún. tenyésztőszervezetének a feladata.

A magyar agár fajta tenyésztőszervezete a Magyar Agár Fajtagondozó Egyesület (MAG FE), elérhetősége: https://iwclub.hu/magyar-agar/

Mivel a törzskönyv vezetésére a fajtagondozó jogosult, így a fajtához kapcsolódó adminisztrációs tevékenységeket is a MAG FE látja el. (Pl. törzskönyv új tulajdonos nevére íratása kölyök vásárlása esetén, alombejelentés stb.) Illetve a fajtagondozó jogosult adott magyar agarat tenyészebbé minősíteni.

Tudástár

Törzskönyv, származási lap, regisztrációs lap – mik ezek és mire jó?

Származási lap – a köztudatban ezt nevezik törzskönyvnek. Valójában a származási lap a tenyésztőszervezet által az adott egyed tenyésztési adatairól a törzskönyv alapján kiállított közokirat.

Törzskönyv – a tenyésztőszervezet által vezetett közokirat, amely a tenyésztőszervezet tenyésztési programjába befogadott összes fajtatiszta tenyészállatok tenyésztési és teljesítményértékelési adatainak nyilvántartására és igazolására szolgál.

Regisztrációs lap – a fajtagondozó lehetőséget biztosít a származási lappal nem rendelkező magyar agarak fajtában történő elismerésére küllemi bírálat alapján. A regisztrációs lappal rendelkező magyar agár jogosult agaras sportokban részt venni (kiállítás, coursing, pályaverseny), tehet vadászati alkalmassági vizsgát, azonban címeket nem nyerhet, azonban, ha 2020. október 01. előtt nem ért el tenyészthető minősítést, úgy tenyésztésbe nem vonható.

Kisfilm

Az Országos Agarász Egyesület 2020. évi kisfilmje

Az Országos Agarász Egyesület 2020. évi kisfilmje a magyar agárról, az agarászatról. (Forrás: a […]

Megnézem »
Követés:

Üzenet

Lépjen velünk kapcsolatba

Követés:

OAE.hu

Országos Agarász Egyesület